woman Anne Neville‏‎ #15702‎, dochter van Richard "De Koningmaker" Neville en Anne de Beauchamp‏.
Geboren ‎11 jun 1456 Warwick, Groot-BrittanniĆ«, overleden ‎16 mrt 1485‎, 28 jaar
P4496_150_293.jpg
G Anne Neville
P4498_138_185.jpg


https://nl.wikipedia.org/wiki/Anne_Neville


Huwelijk/relatie met:

man Richard van Engeland III‏‎ #15699‎, zoon van Richard van York en Cecily Neville‏.
Geboren ‎2 okt 1452, overleden ‎22 aug 1485 Slag bij Bosworth‎, 32 jaar. Beroep: ‎1483; Koning van Engeland
P4494_266_374.jpg
G Koning Richard III vanEngeland
P4495_254_340.jpg
P19109_564_352.jpg
G RICHARD3ENGELAND


https://nl.wikipedia.org/wiki/Richard_III_van_Engeland


De kans dat een Engelse koning onder een parkeerplaats in Leicester begraven ligt, lijkt op het eerste gezicht erg klein. Toch werd de tombe van Richard III, de laatste koning van het Huis York (1461-1485), daar in 2012 gevonden. Op de plek waar nu de parkeerplaats is stond ruim vijfhonderd jaar geleden een abdij, die de laatste rustplaats van Richard werd. Na uitgebreid onderzoek wordt de middeleeuwse koning aanstaande donderdag (26 maart) opnieuw begraven in de kathedraal van Leicester.


Korte regeerperiode
Richard III was twee jaar, van 1483 tot 1485, koning van Engeland. Hij was geen populaire koning en tijdens zijn regeerperiode kwamen verschillende edelen tegen hem in opstand. Desondanks zorgde Richard III voor meer rechten voor het noorden van Engeland en stelde hij een rechtbank in waar arme mensen zich toe konden wenden die niet in staat waren een dure advocaat te betalen. Ook hief hij verschillende verboden op het gebied van de boekdrukkunst op, waarna de boekdrukkunst in Engeland een vlucht nam.


Rozenoorlogen & de Slag bij Bosworth
Zijn regeerperiode werd daarnaast gekenmerkt door de Rozenoorlogen (1455-1485), een strijd tussen de Huizen van York en Lancaster om de Engelse troon. Hendrik Tudor rebelleerde tegen Richard en won uiteindelijk de strijd. Richard III werd op 22 augustus 1485 bij de Slag bij Bosworth gedood, en hij is nog steeds de laatste Engelse koning die de dood vond op het slagveld.


Begraven in Franciscaans klooster
Het verminkte lichaam van Richard werd door Hendrik Tudor, op dat moment koning Hendrik VII, enkele dagen tentoongesteld in Leicester, waarna het in een Franciscaans klooster begraven werd. Dit klooster en de grafsteen van Richard werden door de volgende Tudorkoning, Hendrik VIII, verwoest, waardoor Richard III lange tijd de enige Engelse koning zonder officieel graf was.


Tirannieke en wrede vorst?
Nadat archeologen van de Universiteit van Leicester door het bestuderen van antieke kaarten de plek ontdekten waar de abdij ooit gestaan moest hebben, werd al snel gestart met het onderzoek. Vooral leden van het Richard III-genootschap hoopten met een eventuele ontdekking van het graf op eerherstel van hun held. Richard werd namelijk door zijn overwinnaars altijd als een tirannieke en wrede vorst afgeschilderd. William Shakespeare beschreef hem zelfs als een gebochelde schurk. Het enthousiasme was dan ook groot toen bleek dat het skelet dat werd gevonden onder de parkeerplaats inderdaad toebehoorde aan koning Richard III.


Geen psychopaat
De onderzoekers Mark Lansdale en Julian Boon deden psychologisch onderzoek naar Richard III en kwamen tot de conclusie dat behalve de stukken van Shakespeare geen feiten bekend waren die het negatieve beeld van Richard III als psychopaat bevestigden. Er bestaan theorieën dat de slechte reputatie van de koning ontstond vanwege zijn fysieke handicap, maar dit is niet zeker.


DNA-onderzoek
DNA-onderzoek op het lichaam van Richard III maakte duidelijk dat ergens in de bloedlijn van de Engelse koninklijke familie een vrouw buitenechtelijke kinderen heeft gehad. Dit zou betekenen dat de huidige koningin, Elizabeth II, mogelijk geen directe afstammeling van het koninklijk geslacht is. Haar positie komt hierdoor niet in gevaar, maar zorgt wel voor discussie en veel speculatie.


Herbegraven
Gisteren (23 maart) bezochten zo’n 2000 mensen de kathedraal in Leicester, waar zij afscheid konden nemen van de koning. Een dag eerder was de kist met overblijfselen al in de kathedraal gearriveerd. Vandaag is het de hele dag mogelijk om afscheid van Richard III te nemen. Ook woensdagochtend kunnen mensen nog langs de kist lopen. Donderdag zal de koning op een prominente plek in de kerk begraven worden.Stamboom gebaseerd op het opzoekwerk van Rudy Van Santvoort.